wtorek, 18 września 2012

Waniliowy sernik z truskawkami.

Ostatnie dni lata i pyszne jesienne truskawki. Koniecznie trzeba je wykorzystać.
To co? Może serniczek?:)




Słodkie truskawki i kremowo-waniliowy sernik. Nie jest słodki co mi bardzo odpowiada.
Idealne na przyjęcie, gdzie napewno zniknie błyskawicznie.



Waniliowy sernik z truskawkami.
500 g sera do sernika, trzykrotnie zmielonego
250 g mascarpone
200 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 czubata łyżka budyniu waniliowego

na wierzch: truskawki
cukier puder
świeża mięta

Sery ucieramy z cukrem na gładko. Ja ucieram mikserem, mieszadłem.
Dodawać po 1 jajku, cały czas ucierać.
Na koniec dodać pastę waniliową i budyń. Dokładnie wymieszać.
Wylewamy do tortowanicy. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach.
Zostawiamy na noc w piekarniku, do ostygnięcia.
Rano przekładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami z miętą.
Obsypujemy cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. ten serniczek wcale nie wygląda jesiennie ;) z chęcią bym zjadła kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh pysznosci! Sernik i truskawki mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładny, bardzo, a co to jest pasta waniliowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta waniliowa to inaczej pasta z ziaren wanilli. W skaładzie ma ekstrakt waniliowy oraz ziarenka. 1 łyżeczka= 1 laska wanilii.
      Naprawdę fajna:)

      Usuń
  4. cudny:) zdjęcia działają na mnie jak przycisk "przywróć lato" :)

    OdpowiedzUsuń