Lubię zapach kruchego ciasta, który roztacza się po całym domu.
Pieczone gruszki dają przyjemna słodycz, do tego kremowy ser gorgonzola, dodaje potrawie pikanterii. Całość dopełniają chrupiące orzechy.
Smakuje zarówno na ciepło,jak i na zimno.
Doskonale pasuje do niej lampka czerwonego wina.
Tarta z gruszką i gorgonzolą.
słone kruche ciasto:
250 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
Przesiewamy makę. Mieszamy z solą i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy płaski placek i chłodzimy w lodówce ok.30min.
Blachę smarujemy oliwą. Placek cienko rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 min w 200 stopniach, do zrumienienia.
Po wyjęciu smarujemy wierzch ciasta białkiem, zapobiegnie to nasączaniu ciasta przez farsz.
wierzch:
4 gruszki
250 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
Przesiewamy makę. Mieszamy z solą i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy płaski placek i chłodzimy w lodówce ok.30min.
Blachę smarujemy oliwą. Placek cienko rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 min w 200 stopniach, do zrumienienia.
Po wyjęciu smarujemy wierzch ciasta białkiem, zapobiegnie to nasączaniu ciasta przez farsz.
wierzch:
4 gruszki
1 op gorgonzoli
garść orzechów
2 jajka
150 ml śmietany 30%
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
W misecze mieszamy pokruszony ser,śmietanę i jajka.Część sera zostawiamy do położenia na wierzch.
Na ciasto wylewamy masę serowo-śmietanową.
Układamy gruszki, posypujemy serem i orzechamy.
Pieczemy ok.30 min w 200 stopniach.
150 ml śmietany 30%
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
W misecze mieszamy pokruszony ser,śmietanę i jajka.Część sera zostawiamy do położenia na wierzch.
Na ciasto wylewamy masę serowo-śmietanową.
Układamy gruszki, posypujemy serem i orzechamy.
Pieczemy ok.30 min w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz