piątek, 28 września 2012

Barszcz z pieczonych buraków.

Intensywny, esencjonalny z pięknym rubinowym kolorze.
Nie mam na niego jednego przepisu, czasami robię go na wywarze z warzyw a czasami na wołowinie.
 Gotowane mięso wykorzystuję później do przygotowania pasztecików. Ale to już zabawa na wolny weekend :)
Wymaga aby poświecić mu czas ale dla tego smaku warto.
Zdarza mi się na koniec dodać kilka łyżeczek octu balsamicznego.


Barszcz z pieczonych buraków
4 duże pieczone buraki
2,5 l wywaru z warzyw lub miesa
kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu
liść laurowy
kilka suszonych grzybków

Z wywaru usuwamy warzywa i mięso, doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczone buraki oraz przyprawy. Gotujemy ok 15 min.
 Odstawiamy na kilka godzin aby sie przegryzło.
Następnie przecedzamy buraki.
Przed podaniem podgrzewamy ale pilnujemy aby go nie zagotować bo kolor zacznie ciemnieć.
Możemy dodać majeranek lub ocet balsamiczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz