środa, 26 września 2012

Pieczone jabłka ze skórką pomarańczową.

Taki deser to jeden z przyjemniejszych momentów w czasie jesieni.
Lubię go za prostotę i głęboki smak.
Ważne aby skórka pomarańczowa była dobrej jakości, ja kupuje ją w delikatesach w słoiczku.
Jest droższa od pozostałych ale smak jest o niebo lepszy.

Podajemy na ciepło z kulka lodów waniliowych lub gęstym jogurtem z brązowym cukrem i cynamonem.


Pieczone jabłka ze skórką z pomarańczową.
4 jabłka
sok z cytryny
cynamon
miód
kandyzowana skórka pomarańczowa

Z jabłek ścinamy "kapelusze". Usuwamy gniazda nasienne.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
 Do dziurki po nasionach wkładamy łyżeczkę miodu, czubatą łyżeczkę skórki pomarańczowej i obsypujemy cynamonem.
Przykrywamy kapeluszem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.


3 komentarze:

  1. moja babcia zrobiła nam zapas skórki, więc następnym razem na pewno dodam je do jabłek pieczonych :) fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny deser, prosty do zrobienia i na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z dodatkiem skórki pomarańczowej, musi nadawać niesamowitego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń