piątek, 31 sierpnia 2012

Babka delikatnie cytrynowa z malinami.

Delikatnie cytrynowa, opruszona cukrem pudrem pyszna babka.
Szybka w przygotowaniu i mało słodka.Dla mnie to duży atut.
Wspaniale smakuje z kubkiem zielonej herbaty.
Trudno poprzestać na jednym kawałku :)




Babka delikatnie cytrynowa.
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka miękkiego masła
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
skórka z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny

Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy kawałki masła. Do utartej masy dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do foremki ( ja używam silikonowej wiec jej już nie natłuszczam).
Pieczemy 50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem i podajemy z malinami.

Przepis z małymi zmianami dostałam od mojej kuzynki Masi. Dziękuje:)



5 komentarzy:

  1. Maliny i cytryna to przepyszne połączenie!
    Chciałabym wyróżnić Cię w zabawie Versatile Blogger Award, zerknij tu: http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym jej skosztowała. wygląda tak ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudnie. :) Lekko, słodko... A cytrynowy aromat to mój ulubiony, jeśli chodzi o babki. Trudno o lepsze ciasto do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. I'm really enjoying the design and layout of your website.
    It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable
    for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
    to create your theme? Exceptional work!

    my weblog seo

    OdpowiedzUsuń