środa, 29 sierpnia 2012

Tarta ze szpinakiem i fetą.

Przepis na udane popołudnie:
piękna pogoda, towarzystwo miłej osoby, z którą się dawno nie widziałam.
 Szybka tarta ze szpiankiem i sałata z winegretem. Na deser jogurtowa panna cotta z galaretką.
 Do tego dużo opowieści, emocji i niestety tylko czasu za mało.
Asiu mam nadzieje,że sie wkrótce znowu zobaczymy, choc pewnie już w większym gronie:)


 Tarta ze szpinakiem i fetą.
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g mrożonego szpinaku ze śmietanką
100 g sera feta
5-6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
1/2 kuli mozzarelli
do smaku: pieprz, tymianek, zioła prowansalskie

Szpiank rozmrażamy na patelni. Gdy ostygnie mieszamy z pokruszonym serem feta, suszonymi pomidorami i przyprawami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i zaginamy brzegi, które dociskamy widelcem. Na środek wykładamy farsz oraz pokrojoną w plastry mozzarellę.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Na wierchu układamy kilka pomidorków koktajlowych oraz świeży tymianek.
Pieczemy 20 min, do zrumienienia ciasta.



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię tartę na cieście francuskim, a szspinak i ser to pyszne połączenie, tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(lidl), jest delikatniejszy, przepis już sobie drukuję:)

    OdpowiedzUsuń