czwartek, 9 sierpnia 2012

Pierogi z jagodami.

Popołudniowe promienie słońca ogrzewają nasze stopy.
W oddali słychać szum wody, kwiaty pachną jakby chciały zatrzymać na sobie nasze spojrzenia.
Od czasu do czasu przyleci jakaś zbłąkana osa wabiona zapachem z talerza.A my skupiemy po pierożku i bezwstydnie wystawiamy twarze do słońca... 
Idealne popołudnie.



Pierogi z jagodami.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 żółtko
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miękkiego masła

Przesiewamy mąkę.  Na stolnicy robimy dołek i dodajemy żołtko ze szczyptą soli. Dodatek soli sprawia,że zółtko nie traci koloru. Wlewamy po mału, partiami ciepłą wodę.
 Konsystencja ciasta powinna byc luźna. Zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od dłoni. Na koniec dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy.

Farsz:
1,5 szklanki jagód
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej

Jagody myjemy i dokładnie suszymy. Posypujemy je bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z jagód.
Dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy.

Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczkę farszu i  dokładnie zlepiamy pierogi. Dociskamy brzegi ciasta widelcem.

Pierogi gotujemy w wodzie z solą i łyżką oleju. Wrzucamy je do wrzątku małymi partiami.
Wyciagamy gdy wypłyną na powierzchnię.

Podajemy je z sosem na bazie jogurtu greckiego i cukru.


1 komentarz:

  1. Moja babcia robi najlepsze pierogi z jagodami na świecie, a Twoje wyglądają za to cudownie!

    OdpowiedzUsuń