Wariacja na temat grillowanego łososia.
Rybe możemy wczesniej skropić sokiem z cytryny i posmarować pędzelkiem oliwą.
Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni, skórą do dołu.
Łosoś tym razem w wersji słodko-pikantnej i mocno okraszonej ziołami.
Możemy podać z ryżem jaśminowym.
Łosoś z salsą z mango
2 kawalki łososia
Salsa:
1 mango
2 pomidory
1 czerona cebula
1/2 czerwonej papryki
zioła ( bazylia, pietruszka, kolendra)
1 łyżka słodkiego sosu chili
sok z 1/4 cytryny
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Mango i czerwoną cebulę również kroimy w kostkę.
Na natłuszczonej patelni podsmażamy cebulkę.
Dodajemy kolejno: czeroną paprykę, mango i pomidory.
Podlewamy sosem chili.
Smażymy ok 10 min.
Na koniec łączymy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.
Łososia grillujemy i podajemy z salsą.
Wygląda zacnie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb :)
OdpowiedzUsuńwow, owo! ale kusząco się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWspaniale podany!
OdpowiedzUsuń