sobota, 30 listopada 2013

Łosoś z salsą z mango.

Wariacja na temat grillowanego łososia.
Rybe możemy wczesniej skropić sokiem z cytryny i posmarować pędzelkiem oliwą.
Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni, skórą do dołu.
 
Łosoś tym razem w wersji słodko-pikantnej i mocno okraszonej ziołami.
Możemy podać z  ryżem jaśminowym.




Łosoś z salsą z mango
 
2 kawalki łososia
 
Salsa:
1 mango
2 pomidory
1 czerona cebula
1/2 czerwonej papryki
zioła ( bazylia, pietruszka, kolendra)
1 łyżka słodkiego sosu chili
sok z 1/4 cytryny
 
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Mango i czerwoną cebulę również kroimy w kostkę.
Na natłuszczonej patelni podsmażamy cebulkę.
Dodajemy kolejno: czeroną paprykę, mango i pomidory.
Podlewamy sosem chili.
Smażymy ok 10 min.
Na koniec łączymy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.
 
Łososia grillujemy i podajemy z salsą.
 


4 komentarze: