Pyszne i zdrowe racuchy na bazie kaszy jaglanej i tartych migdałów.
Do przygotowania w kilka chwil. Wspaniale smakują z mrożonymi owocami.
Dziś wykorzystałam wiśnie ale smakują równie dobrze z malinami czy truskawkami.
Polecam gorąco:)
Racuchy z kaszy jaglanej i tartych migdałów
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka tartych migdałów
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
dwie szczypty sody
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
mleko
sos:
2 szklanki mrożonych wiśni
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka= 250 ml
Kasze jaglaną mielimy małymi porcjami w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Łączymy wszystkie składniki na ciasto i dodajemy mleko.
Wlewamy je małym strumieniem, ciągle mieszając aż uzyskamy gęste racuchowe ciasto.
Smażymy z obu stron na oleju, nakładając małe porcje ciasta.
Wiśnie dusimy na małym ogniu z cukrem.
Podajemy z sosem.
Przepis pochodzi z książki
"Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" M. Saciłło, M.Mrozowska
Z wyglądu przypominają mi nieco grzanki :) Nie jadłam takich, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMigdały się ładnie rumienią:)
UsuńPyszota ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kasza jaglana. Pomysł do wykorzystania ;)
OdpowiedzUsuń