wtorek, 26 listopada 2013

Racuchy z kaszy jaglanej i tartych migdałów.

Pyszne i zdrowe racuchy na bazie kaszy jaglanej i tartych migdałów.

Do przygotowania w kilka chwil. Wspaniale smakują z mrożonymi owocami.
Dziś wykorzystałam wiśnie ale smakują równie dobrze z malinami czy truskawkami.

Polecam gorąco:)



Racuchy z kaszy jaglanej i tartych migdałów

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka tartych migdałów
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
dwie szczypty sody
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
mleko

sos:
2 szklanki mrożonych wiśni
1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka= 250 ml

Kasze jaglaną mielimy małymi porcjami w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Łączymy wszystkie składniki na ciasto i dodajemy mleko.
Wlewamy je małym strumieniem, ciągle mieszając aż uzyskamy gęste racuchowe ciasto. 
Smażymy z obu stron na oleju, nakładając małe porcje ciasta.

Wiśnie dusimy na małym ogniu z cukrem.
Podajemy z sosem.

Przepis pochodzi z książki 
"Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" M. Saciłło, M.Mrozowska

5 komentarzy: