Wolno gotowany sos bolognese jest fenomenalny.
Warto wygospodarować trochę czasu aby go zrobić.
Przygotowanie zajmuję chwilę, później to tylko długie gotowanie.
Makaron podaję z razowym spaghetti albo z Bavette nr 13.
Dla dorosłych z kieliszkiem czerwonego wina :)
Pycha.
Spaghetti Bolognese na czerwonym winie
2 szalotki, pokrojone w drobną kostką
1 duży ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 kuli selera
kilka plastrów dobrej szynki dojrzewającej np.parmeńskiej
1 puszka pomidorów z puszki
500 g mielonej wołowiny
150 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki pasaty pomidorowej lub koncentratu
kawałek parmezanu do posypania
zioła: bazylia, oregano, pieprz
makaron spaghetti- użyłam dziś Bavette nr 13
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na oleju ( najlepiej z pestek winogron) podsmażamy szalotki, dodajemy szynkę.
Następnie marchew, seler oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
Na osobnej patelni smażymy mięso mielone.
Dodajmy do warzyw mięso, podlewamy winem. Redukujemy płyn do połowy.
Wlewamy pomidory oraz dodajemy zioła.
Gotujemy na wolnym ogniu ok.godziny.
Pod koniec wstawiamy w osobnym garnku makaron. Gotujemy al dente.
Po ugotowaniu nie przelewamy wodą tylko bezpośrednio przekładamy do sosu.
Do sosu dodajemy 2 łyżki pasaty oraz makaron.
Gdy jest za suchy możemy podlać wodą w której gotował się makaron.
Podajemy z tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz