piątek, 15 listopada 2013

Pizza Margherita.

Jedna z naszych ulubionych. Z minimalną ilością dodatków. 
Obowiązkowo z dobrą mozzarellą i oliwkami.
Podaję do niej świeżą bazylię i oliwę z oliwek.

We Włoszech nauczyłam się maczać kawałki ciasta w pachnącej oliwie.
Od razu czuje się jak na wakacjach :)




Pizza Margherita

Ciasto:
150 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej typ 500
7 g suchych drożdzy
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Sos:
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta: soli i cukru

Dodatki:
kula mozzarelli , porwana na kawałki 
kilka pomidorków koktajlowych
czarne oliwki
świeża bazylia

Ciasto:
Wymieszać suche składniki.
Dodać stopniowo oliwę a później ciepłą wodę.
 Ciasto wyrabiam w mikserze, końcówką z hakiem. Można zrobić to też ręcznie.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli się klei należy podsypać mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę pod przykryciem, do wyrośnięcia.

Gdy zwiększy swoją objętość, ponownie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki.

Sos: Pomidory zagotujemy, dodajemy oliwę oraz oregano.
Gotujemy ok 12 min.

Smarujemy sosem pizze. Układamy dodatki (oprócz bazylii).
Placki układamy na posypaną mąką blaszce lub kamieniu do pizzy.
Pieczemy 15-20 min w 220 stopniach.
Podajemy posypaną listkami bazylii.




1 komentarz: