piątek, 22 listopada 2013

Zapiekanka z soczewicy i bakłażana.

Pyszne i sycące danie. 
Soczewica w ostrym pomidorowym sosie z dodatkiem bakłażana.
Dodałam mozzarellę, która jest idealna do zapiekania.
Jeśli lubimy pikantne danie, śmiało możemy zwiększyć ilość sosu chili.

  Dobrego weekendu:)


Zapaiekanka z soczewicy i bakłażana

1 bakłażan
100 g czerwonej soczewicy
 200 ml wrzącej wody
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
pół kuli mozzarelii
natka pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Soczewicę płuczemy, zalewamy wrzącą wodą.
 Gotujemy pod przykryciem, 12-15 min aż wchłonie płyn.

Bakłażana kroimy na plastry a te jeszcze na pół lub ćwiartki.
Solimy i odstawiamy na chwilę. Papierowym ręcznikiem ściągamy nadmiar soli.
Smażymy na patelni, partiami aż do zbrązowienia.
Odstawiamy na bok.

Cebulkę drobno kroimy i smażymy na natłuszczonej patelni.
Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pomidory.
Doprawiamy sosem chili i przyprawami.

W naczyniu do zapiekania umieszczamy sos pomidorowy.
Dodajemy bakłażana, soczewicę oraz porwaną mozzarellę.

Pieczemy 30 min w 180 stopniach.
Podajemy z natką pietruszki.



1 komentarz: