Cudowna " odwrócona " tarta tatin z gruszkami i laską wanilii.
Miękkie gruszki otulone w karmelowo-śmietanowym sosie.
Ma tylko jedną wadę, znika za szybko.
Koniecznie do zrobienia!
Polecam:)
Tarta tatin z gruszkami i wanilią
4 średnie, twarde gruszki
50 g masła
50 g brązowego cukru
50 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
1 płat ciasta francuskiego
Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietankę
oraz przekrojoną laskę wanilii, razem z ziarenkami.
Gdy cukier się rozpuścić a masa zagotuje układamy gruszki.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min.
W tym czasie gruszki zmiękną ale nie mogą się rozpadać.
Gruszki przekładamy do okrągłej formy, wydrążonym środkiem do góry.
Sos redukujemy na patelni ( na bardzo dużym ogniu), ja odparowałam około połowę.
Zalewamy nim gruszki i czekamy aż ostygnie.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek.
Przykrywamy nim gruszki, zagarniając ciasto pod gruszki.
Pieczemy 15 min w 220 stopniach, na złoty kolor.
Po ostygnięciu, odwracamy ciasto aby gruszki były na wierzchu.
Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki
"Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz