Mam ostatnio ochotę na czekoladę. Najlepiej gorzką.
Po ostatnim cieście dyniowym i jej niesamowitej polewie, zamarzyłam o dokładce:)
Przepis banalnie prosty a efekt wow!
Śliwki w czekoladzie
250 g miękkich suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady 70%
100 ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
100 ml rumu
Śliwki zalewamy rumem. Odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
Gdy napiją się alkoholem osuszamy na papierowym ręczniku.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę z cukrem.
Gdy będzie bardzo gorąca zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę.
Mieszamy aż do połączenia składników.
Śliwki nadziewamy na wykałaczki i maczamy w masie czekoladowej.
Odstawiamy do ostygnięcia.
najlepsze:) pycha:)
OdpowiedzUsuń