niedziela, 17 listopada 2013

Czekoladowo-pomarańczowe babeczki z colą.

Mocno czekoladowe i wilgotne. Pachnące pomarańczami.
Gazowana cola nadaje babeczkom lekkości a ciemny cukier podkreśla ich smak.
W wersji dla dzieci likier zastąpmy zapachem pomarańczowym.

Ważne jest użycie dobrej skórki pomarańczowej. 
Ja kupuję w słoiku, jest droższa ale smakuje wspaniale.







Czekoladowo-pomarańczowe babeczki z colą.

Suche składniki:
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g ciemnego cukru muscavado

Mokre składniki:
100 ml oleju
2 jajka
150 ml coli
1 łyżka likieru pomarańczowego( np. Cointreau) lub zapachu pomarańczowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej łącznie z ich syropem

W dwóch miskach łączymy składniki na suche i mokre ciasto.
Mieszamy. Mokre dodajemy do suchych składników. 
Krótko mieszamy. Przekładamy do papilotek- papierowych lub silikonowych.
Napełniamy je do 3/4 wysokości.
Pieczemy 25 min w 200 stopniach- do suchego patyczka.

Dekorujemy łyżeczką skórki pomarańczowej.


 

1 komentarz: