Mocno czekoladowe i wilgotne. Pachnące pomarańczami.
Gazowana cola nadaje babeczkom lekkości a ciemny cukier podkreśla ich smak.
W wersji dla dzieci likier zastąpmy zapachem pomarańczowym.
Ważne jest użycie dobrej skórki pomarańczowej.
Ja kupuję w słoiku, jest droższa ale smakuje wspaniale.
Czekoladowo-pomarańczowe babeczki z colą.
Suche składniki:
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g ciemnego cukru muscavado
Mokre składniki:
100 ml oleju
2 jajka
150 ml coli
1 łyżka likieru pomarańczowego( np. Cointreau) lub zapachu pomarańczowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej łącznie z ich syropem
W dwóch miskach łączymy składniki na suche i mokre ciasto.
Mieszamy. Mokre dodajemy do suchych składników.
Krótko mieszamy. Przekładamy do papilotek- papierowych lub silikonowych.
Napełniamy je do 3/4 wysokości.
Pieczemy 25 min w 200 stopniach- do suchego patyczka.
Dekorujemy łyżeczką skórki pomarańczowej.
Śliczne wyrosły :)
OdpowiedzUsuń