piątek, 2 listopada 2012

Krem z pieczonej dyni.

Dynia to piękne warzywo. Duże, okazałe ale są też odmiany małe, dekorcyjne.
Surowa jest dostyć mdła ale po upieczeniu zamienia się w coś absolutnie wyjątkowego.
Bardzo lubi przyprawy: chili, kardamon, kurkumę, kumin a na słodko cynamon, imbir oraz goździki.
Wspaniale one podkreślają jej smak.



Krem z pieczonej dyni.
1,5 litra wody
po 1/3 łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
do smaku: świeży imbir, chili, kurkuma, sól,pieprz
1 łyżka soku z cytryny
pieczona dynia ok. 500 g

Dynię kroimy w kostkę, posypujemy tymiankiem i rozmarynem, podlewamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez ok.30 min w 180 stopniach. Po ostygnieciu zdejmujemy skórkę.

W garnku wlewamy wodę i doporowadzamy do wrzenia.
Dodajemy tymianek i rozmaryn. Pokrojoną marchew i pietruszkę.
Gotujemy na wolnym ogniu.
Wsypujemy przyprawy i obraną dynię.
Gotujemy ok 30 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku, smak powinien być wyrazisty.
Miksujemy.
 Podajemy z czosnkowymi bagietkami i uprażonymi pestkami z dyni.

3 komentarze:

  1. A ja jeszcze dyni nie spróbowałam, chociaż miałam zamiar w tym roku coś z niej wyczarować i się nie udało :(

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny kolor dyni udało Ci się uchwycić:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. przecież te pestki są w łupinach :o

    OdpowiedzUsuń