środa, 21 listopada 2012

Kremowy sernik z morelową polewą.

Sernik jest wspaniały.  Delikatnie słodki i kremowy.
Wspaniale pasuje do niego morelowa polewa.
Postawą jest to aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
 Ja piekę serniki wieczorami, zostawiam później w piekarniku na całą noc.
 Rano przekładam do lodówki aby stężał. 
Polecam!


Kremowy sernik z morelowa polewą

spód:
250 g ciastek pełnoziarnistych
100 g masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 74 % kakao

Ciastka rozkruszamy w melakserze.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą.
Studzimy. Łączymy z ciastkami.
Wylepiamy masą spód i boki foremki. Chłodzimy w lodówce ok.30 min.

Masa serowa:
500 g twarogu do serników
250 g sera mascarpone
200 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka budyniu waniliowego

Sery ucieramy z cukrem na gładko.
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ciągle mieszająć.
 Na koniec łączymy z esencją i budyniem.
 Dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Polewa:
1/2 kubeczka płynnej śmietanki 18 %
1/2 szkalnki konfitury morelowej

Konfiturę miksujemy na gładko ze śmietanką.

Na 15 min przed końcem pieczenia wylewamy polewę na sernik.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aby ostygł.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

2 komentarze:

  1. I znow seniczek!:)
    Juz chyba nie upieke zadnego innego ciasta, bo lista sernikow do przetestowania ciagle sie powieksza! :D

    OdpowiedzUsuń