czwartek, 15 listopada 2012

Tartaletki z cukinią i wędzoną papryką.



Odpoczywając od świątecznych przepisów postanowiłam wykorzystać nadmiar kruchego ciasta.
Do tego sałata i obiad gotowy:)


Tartaletki z cukinią i wędzoną papryką
Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
1 żółtko
115 g zimnego masła
Szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
Białko do posmarowania upieczonych spodów
Do podanych składników dodajemy pokrojone  na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Formujemy płaski placek, owijamy w folię.
Chłodzimy ok 3o min w lodówce.
Na posmarowaną masłem formę, nakładamy rozwałkowane  ciasto.
Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach, aż do zrumienienia.
Po wyjęciu z pieca, czekamy aż chwile ostygnie i smarujemy białkiem za pomocą pędzelka.

Farsz:
1 cukinia, starta ze skórką na tarce o grubych oczkach
Mała cebulka, pokrojona w drobną kostkę.
1 żółtko
3-4 łyżki sera mascarpone
Wędzona papryka w proszku
Sól i pieprz
 kawałek startego parmezanu

Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy cukinie. Smażymy ok.10 min.
Mieszamy żółtko z mascarpone.Dodajemy do cukinii, szybko mieszamy i zestawiamy z ognia.
Przyprawiamy.
Nadzieniem wypełniamy upieczone foremki.
 Posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
Przed podaniem obsypujemy dodatkowo papryka wędzoną.





4 komentarze:

  1. wyglądają naprawdę bardzo smacznie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja smakowicie ....zapraszam Cie do zabawy Liebster Blog
    http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudnie wyglądają, ja wczoraj robiłam tartaletki na słodko z masłem orzechowym(z lidla,crunchy), pychota:)

    OdpowiedzUsuń