sobota, 24 listopada 2012

Gruszki w syropie cytrynowym.

Kto przepada za połączeniem mięsa z owocami napewno pokocha ten przepis.
Gruszki w cytrynach to alternatywa dla klasycznej octowej zalewy.
 Smakują mi o wiele bardziej niż te klasyczne.
 Pasują zawówno w wersji na słodko choć mi najbardziej z białym, delikatnym mięsem.



 Gruszki w syropie cytrynowym.
2 kg twardych gruszek
Syrop:1,5 litra wody
0,5 kg cukru
8 cytryn
kilka lisci laurowych
kilka ziaren gorczycy
kilka goździków

Cytryny wyszorować i wycisnąć sok. 
Ugotować syrop i na bardzo małym ogniu gotować gruszki.
Gotyujemy do momentu aż owoce będą szkliste ale nadal jędrne.
Gruszki układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy syropem  i pasteryzujemy. 


 

1 komentarz: