Takiego przepisu szukałam. Uwielbiam i syrop i kandyzowany imbir.
Ale niestety nie łatwo jest je kupić.
Przepis jest w sam raz na nadchodzące chłodne dni.
Imbir jest wspaniały na przeziębienie jaki i na podniesienie odporności.
Smakuje wybornie, polecam!
Syrop imbirowy i kandyzowany imbir.
125 g świeżego imbiru
250 ml wody
200 g brązowego cukru + 2 łyżki do obtoczenia imbiru
szczypta soli
Imbir obieramy, kroimy w kostkę. Płuczemy.
Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min.
Przecedzamy.
Ponownie zalewam zimną wodą ( 250 ml). Dodajemy cukier i sól.
Gotujemy ok.30 min, na wolnym ogniu.
Przecedzamy. Syrop przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce.
Dodajemy do wody lub herbaty (3 łyżeczki na szklankę).
Kostki imbiru, jeszcze ciepłe, obatczamy w 2 łyżkach brązowego cukru i zostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.Wykorzystujemy do ciast,można dodać do herbaty a mi smakuje nawet sam:)
Przepis pochodzi z magazynu "Moje gotowanie".
Gotujemy ok.30 min, na wolnym ogniu.
Przecedzamy. Syrop przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce.
Dodajemy do wody lub herbaty (3 łyżeczki na szklankę).
Kostki imbiru, jeszcze ciepłe, obatczamy w 2 łyżkach brązowego cukru i zostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.Wykorzystujemy do ciast,można dodać do herbaty a mi smakuje nawet sam:)
Przepis pochodzi z magazynu "Moje gotowanie".
boski pomysł !
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania :) A jak długo można przechowywać taki kandyzowany imbir?
OdpowiedzUsuńW przepisie nie było informacji. Myslę,że w lodówce do 2 tygodni.
UsuńJest na tyle smaczny,że dodawany do herbaty bardzo szybko ubywa:)
uwielbiam kandyzowany imbir.
OdpowiedzUsuńjest idealny na jesienne chłody :)
piękne zdjęcia. urocza butelka :) taka piknikowa!