To jedno z dań jednogarkowych, które bardzo lubię.
Gęsty, sycący sos z delikatnym mięsem. Do tego ryż i na moim talerzu duużo natki z pietruszki.
Natkę zwykle podaje osobno bo nie wszyscy moi domownicy przepadają za nią tak jak ja.
A to dostkonałe źródło żelaza oraz witaminy C i do wspaniale jak pachnie :)
Mięsne kuleczki wolno gotowane w pomidorach.
25 g razowego chleba, pokrojonego w kostkę
2 łyżki mleka
225 g mielonego z indyka
1 mała marchewka,obrana i drobno starta
1 zmiażdzony ząbek czosnku
sól, pieprz
400 g pomidorów w puszce
2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
350 ml wywaru z warzyw
1 liść laurowy
100 g ryżu basmati
świeża natka pietruszki
Pokrojony chleb, podlewamy mlekiem i zostawimy na 5 min aby nasiąknął.
Dodajemy mięso, marchewkę, czosnek, sól i pieprz.
Z masy formujemy kuleczki, ok.20 sztuk.
Pomidory i pesto miksujemy na gładko.
Wlewamy do dużego garnka, dodajemy wywar z warzyw, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia..
Wkładamy kuleczki a po kilku minutach ryż.
Gotujemy na wolnym ogniu aż ryż i mięso będą miękkie.
Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy natkę pietruszki.
Przepis pochodzi z książki " Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson.
Przepis pochodzi z książki " Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz