Przykładem na potwierdzenie moich słów jest tarta którą wzbogaciłam szynką.
Chrupiace ciasto, delikatne szparagi i słono- wędzona szynka.
Tarta jest teraz idealna i błyskawicznie się ją robi.
Tarta szparagowa z szynką szwardzwaldzką.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży pęczek zielonych szparagów
1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
2 jaja
50 g śmietany
50 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyc na blaszce z papierem w które było owinięte.
Zawinąć boki ciasta i docisnąć widelcem.
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce, obrać obierakiem do warzyw na 3/4 wysokości.
Gotować partiami przez kilka minut, nastepnie przełożyc do zimnej wody.
Szynkę kroimy na długie paski i owijamy nimi szparagi.
Przygotowujemy sos: w mikserze mieszamy ze sobą jajka, śmietanę i tarty ser. Sos powinien być gęsty. Jeśli jest zbyt rzadki należy dodać wiecej sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wylewamy na tartę, delikatnie pędzelkiem rozprowadzamy też na bokach.
Na sosie układamy szparagi z szynką i posypujemy dodatkowo parmezanem.
Pieczemy 20 min w 200 stopniach i jeszcze 5 min pod grillem aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz