Ciasto jest absolutnie wyjątkowe, tak jak osoba od, której dostałam przepis.
Dzięki dużej ilości jabłek jest wilgotne i pachnące cynamonem.
Ma również bardzo przyjemną warstwę chrupiącej skórki.
Bardzo lubię ją na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
Choć tak na prawdę, smakuje w każdej postaci.
Małgoś, dziękuje za przepis:)
Szarlotka warstwowa Małgosi
7 jabłek
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka brązowego cukru ( przy słodkich jabłkach wystarczy 3/4 szklanki)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
200 g masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce łączymy mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.
Fortownicę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Ciasto dzielimy na 3 równe częśći a jabłka na dwie.
W formie układamy na przemian warstwy ciasta i jabłek.
Na spód formy wysypujemy 1/3 ciasta i przykrywamy 1/2 jabłek.
Jabłka obsypujemy cynamonem.
Ponownie ciasto i jabłka z cynamonem.
Ostatnią warstwą jest ciasto.
Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na ostatniej warstwie ciasta.
Całe ciasto powinno być szczelnie pokryte masłem.
Pieczemy 1 godz w 180 stopniach.
cynamon
200 g masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce łączymy mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.
Fortownicę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Ciasto dzielimy na 3 równe częśći a jabłka na dwie.
W formie układamy na przemian warstwy ciasta i jabłek.
Na spód formy wysypujemy 1/3 ciasta i przykrywamy 1/2 jabłek.
Jabłka obsypujemy cynamonem.
Ponownie ciasto i jabłka z cynamonem.
Ostatnią warstwą jest ciasto.
Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na ostatniej warstwie ciasta.
Całe ciasto powinno być szczelnie pokryte masłem.
Pieczemy 1 godz w 180 stopniach.
wygląda przepysznie :) zapisuje przepis! Muszę to zrobić! Gdybyś miała wolną chwilę, zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńwww.uczymysiegotowac.blogspot.com
Och uwielbiam taką sypaną szarlotkę ! Jest cudownie chrupiąca z wierzchu :)
OdpowiedzUsuń