W ubiegłym roku kilka razy robiłam korzenne ciasto z dynią. Przepis znajdziecie na blogu.
Dziś zrobiłam jego wariację.
Dodałam banana oraz polewę z gorzkiej czekolady.
Wyszło bardzo wilgotne, korzenne i nie za słodkie.
Dyniowo-bananowe ciasto z gorzką czekoladą.
Dziś zrobiłam jego wariację.
Dodałam banana oraz polewę z gorzkiej czekolady.
Wyszło bardzo wilgotne, korzenne i nie za słodkie.
Bardzo nam smakowało :)
Dyniowo-bananowe ciasto z gorzką czekoladą.
400 g upieczonej dyni
100 g banana
200 g masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka przyprawy do piernika
200 g brązowego cukru
2 jajka
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady 70%
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dynię i banana miksujemy na puree.
Ubijamy jajka z brązowym cukrem, do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy masło ( pokrojone na cienkie plasterki) oraz syrop klonowy.
Ucieramy.
Gdy całość się połączy, dodajemy dynie, banana.
A następnie mąkę z proszkiem i przyprawę.
Na końcu dodajemy połamaną czekoladę.
Pieczemy 50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Polewa:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem.
Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i zestawiamy z ognia.
Dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto.
100 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dynię i banana miksujemy na puree.
Ubijamy jajka z brązowym cukrem, do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy masło ( pokrojone na cienkie plasterki) oraz syrop klonowy.
Ucieramy.
Gdy całość się połączy, dodajemy dynie, banana.
A następnie mąkę z proszkiem i przyprawę.
Na końcu dodajemy połamaną czekoladę.
Pieczemy 50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Polewa:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem.
Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i zestawiamy z ognia.
Dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz