niedziela, 27 października 2013

Dyniowo-bananowe ciasto z gorzką czekoladą.

W ubiegłym roku kilka razy robiłam korzenne ciasto z dynią. Przepis znajdziecie na blogu.

Dziś zrobiłam jego wariację.
Dodałam banana oraz polewę z gorzkiej czekolady.

Wyszło bardzo wilgotne, korzenne i nie za słodkie.
Bardzo nam smakowało :)




Dyniowo-bananowe ciasto z gorzką czekoladą.

400 g upieczonej dyni
100 g banana
200 g masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka przyprawy do piernika
200 g brązowego cukru
2 jajka
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady 70%

polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Dynię i banana miksujemy na puree.
Ubijamy jajka z brązowym cukrem, do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy masło ( pokrojone na cienkie plasterki) oraz syrop klonowy.
Ucieramy.
Gdy całość się połączy, dodajemy dynie, banana.
A następnie mąkę z proszkiem i przyprawę.
Na końcu dodajemy połamaną czekoladę.

Pieczemy 50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Polewa:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem.
Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i zestawiamy z ognia.
Dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz