wtorek, 29 października 2013

Smażona wołowina z marchewką i cukinią.

Ten przepis często gości w moim domu. Używam najlepszej wołowiny jaką uda mi się kupić.
Najczęściej wybieram wersję na tatar.

Danie jest sycące i pikantne. Wspaniale uzupełnia smaki sos Worchester.
Polecam, na jesienną kolację:)



Smażona wołowina z marchewką i cukinią
.
400 g mielonej wołowiny dobrej jakości
2 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
1 czerwona cebula
2 marchewki
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
6 łyżek sosu Worchester
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz

Na maśle smażymy wołowinę. Drewnianą łyżką rozdzielamy je na mniejsze kawałki.
Dodajemy sól, pieprz i tymianek. Smażymy.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w półksiężyce.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz sos worchester.
Po chwili dodajemy cebulę, marchewkę a na końcu cukinię.
Dorzucamy na patelnię rozmaryn i dalej smażymy.
Warzywa smażymy na chrupko.
Można podawać z posiekaną natką pietruszki.

Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki:
"30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz