Pamiętam moje zaskoczenie gdy pierwszy raz jadłam kotlety z soczewicy.
Są naprawdę pyszne. Mają orzechowy smak.
Moja córka uwielbia je ze mną robić i potem z apetytem zjada.
Dzisiaj zrobiłyśmy je na wzór hamburgerów.
W połączeniu z sosem czosnkowym i warzywami wyszły rewelacyjnie.
Śmiało mogą konkurować z mięsną wersją.
Polecam:)
Hamburgery z soczewicy
1 szklanka zielonej soczewicy
ok. 2 szklanek wody
1 średnia cebula
1 jajko
2-4 łyżki bułki tartej
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka
oraz
bułki z sezamem
pomidor
ogórek zielony
plasterki czerwonej cebuli
sos czosnkowy
Soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu aż soczewica wchłonie płyn.
Cebulkę drobno siekamy i smażymy.
Dodajemy ją do przestudzonej soczewicy. Łączymy z resztą składników i miksujemy.
Jeśli masa jest zbyt klejąca aby można było formować kotlety, należy dodać więcej bułki tartej.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Podajemy z warzywami, sosem czosnkowym oraz bułkami z sezamem.
1 szklanka zielonej soczewicy
ok. 2 szklanek wody
1 średnia cebula
1 jajko
2-4 łyżki bułki tartej
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka
oraz
bułki z sezamem
pomidor
ogórek zielony
plasterki czerwonej cebuli
sos czosnkowy
Soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu aż soczewica wchłonie płyn.
Cebulkę drobno siekamy i smażymy.
Dodajemy ją do przestudzonej soczewicy. Łączymy z resztą składników i miksujemy.
Jeśli masa jest zbyt klejąca aby można było formować kotlety, należy dodać więcej bułki tartej.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Podajemy z warzywami, sosem czosnkowym oraz bułkami z sezamem.
Uwielbiam wege-burgery. :) Może nie zastąpią tradycyjnych, ale są bardzo ciekawą alternatywą, do której chce się wracać.
OdpowiedzUsuń