niedziela, 13 października 2013

Baba ghanoush czyli pieczony bakłażan i tahini.

Bardzo smaczna pasta do chleba. Z mocno wyczuwalną nutą sezamu i czosnku.
Na koniec czujemy przyjemnie kojący smak bakłażana.
Dzięki pieczeniu jego smak robi się jeszcze wyraźnijszy.
Wspaniale smakuje na ciepło z dobrym razowych chlebem.




Baba ghanoush czyli pieczony bakłażan i tahini
1 duży i jędrny bakłażan
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 min w 180 stopniach.
Gdy przestygnie ale będzie jeszcze ciepły wydrążamy miąsz.
W blenderze umieszcamy wszystkie składniki i miksujemy.
Podajemy jeszcze ciepłe, na kromce razowego chleba.
Dobrze pasują do niej: oliwki, wędzona papryka i konserwowy korniszon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz