sobota, 31 sierpnia 2013

Krówka.


Krówkę jadłam po raz pierwszy u mamy.

Z wyglądu ciasto jest niepozorne.
 Ale każda warstwa to inne doznanie smakowe.
Zaczynamy od chrupiącego ciasta kruchego, potem słodka i karmelowa masa krówkowa.
 Dla zrównoważenia następną warstwą są słone krakersy i delikatna jak puch ubita śmietanka.
 Na wykończenie chrupiące migdały.
Już gdy to piszę ślinka mi cieknie:)




Krówka

Warstwy ciasta:

1.ciasto kruche:

2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
pół kostki masła
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka-250 ml

2. puszka masy krówkowej

3. paczka krakersów

4. 500 ml śmietany kremówki, zimnej
śmietan fix

6. płatki migdałów


Siekamy składniki kruchego ciasta nożem i szybko zagniatamy.
Gdyby nie chciało się połączyć możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Formujemy płaski placek, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok.20 min.

Nagrzewamy piec do 200 stopni.
Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Kruche ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
Pieczemy 15-20 min, do zrumienienia.

Ostudzony blat smarujemy masą krówkową.
Na nią układamy krakersy.

Zimną śmietankę ubijamy i na koniec dodajemy śmietan fix.
Masę wykładamy na krakersy i obsypujemy płatkami migdałów.



5 komentarzy:

  1. Proste i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo nietypowe, z tymi słonymi krakersami, coś innego i ciekawego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, to inna krówka niż ta którą znam! Ale wygląda smakowicie i coś mi się zdaje, że wkrótce wypróbuję i tę wersję.

    I jeszcze, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja ją uwielbiam! I jaka ładna taca na zdjęciu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest pyszna. A taca to chyba Twoje dzieło? Piekna!

      Usuń