Krówkę jadłam po raz pierwszy u mamy.
Z wyglądu ciasto jest niepozorne.
Ale każda warstwa to inne doznanie smakowe.
Zaczynamy od chrupiącego ciasta kruchego, potem słodka i karmelowa masa krówkowa.
Dla zrównoważenia następną warstwą są słone krakersy i delikatna jak puch ubita śmietanka.
Na wykończenie chrupiące migdały.
Już gdy to piszę ślinka mi cieknie:)
Już gdy to piszę ślinka mi cieknie:)
Krówka
Warstwy ciasta:
1.ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
pół kostki masła
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka-250 ml
2. puszka masy krówkowej
3. paczka krakersów
4. 500 ml śmietany kremówki, zimnej
śmietan fix
6. płatki migdałów
Siekamy składniki kruchego ciasta nożem i szybko zagniatamy.
Gdyby nie chciało się połączyć możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Formujemy płaski placek, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok.20 min.
Nagrzewamy piec do 200 stopni.
Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Kruche ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
Pieczemy 15-20 min, do zrumienienia.
Ostudzony blat smarujemy masą krówkową.
Na nią układamy krakersy.
Zimną śmietankę ubijamy i na koniec dodajemy śmietan fix.
Masę wykładamy na krakersy i obsypujemy płatkami migdałów.
Proste i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńbardzo nietypowe, z tymi słonymi krakersami, coś innego i ciekawego!
OdpowiedzUsuńOo, to inna krówka niż ta którą znam! Ale wygląda smakowicie i coś mi się zdaje, że wkrótce wypróbuję i tę wersję.
OdpowiedzUsuńI jeszcze, piękne zdjęcia :)
Jak ja ją uwielbiam! I jaka ładna taca na zdjęciu :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszna. A taca to chyba Twoje dzieło? Piekna!
Usuń