niedziela, 4 sierpnia 2013

Frittata z cukinią i ziemniakami.

Przypomina trochę omlet ale jest zapiekana pod grillem wieć jest na granicy ciasta warzywnego.
Bardzo smaczna. Zjedliśmy ją po kawałku na ciepło a później na zimno po kąpieli w jeziorze.
Nie wiem, która wersja lepsza. Obie mi smakowały:)



Frittata z cukinią i ziemniakami
1 duża cukinia, pokrojona w plastry
4-5 ugotowanych młodych ziemniaków, pokrojonych w plastry
1 ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
5 jajek
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
 
Cukinię usmażyć na klarowanym masle.Odstawić.
Na patelni( która nadaje się do włożenia do pieca) dodajemy resztę klarowanego masła.
 
Rozgrzewamy piekarnik- funkcja grill
Jajka mieszamy w miseczce z koperkiem i tartym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy ziemniaki i wyciskamy czosnek.
Na nie układamy cukinię i całość zalewamy masą jajeczną.
Podsmażamy ok. 5 min na patelni a później przekładamy do piekarnika.
Zapiekamy ok 10-15 min aż frittata się zrumieni.
Gotową kroimy w trójkąty.
Podajemy na ciepło i na zimno.
 
Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki " Poniedziałki bez mięs".
 

3 komentarze:

  1. mmm cudowna, uwielbiam takie rzeczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zrobiłaś mi ochotę... bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna frittata, uwielbiam takie szybkie, pożywne dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń