wtorek, 27 sierpnia 2013

Łosoś z grilla w miodowo-musztardowej marynacie.

Uwielbiam ten sposób przygotowania łososia. Marynata jest słodko-kwaśno-ostra.
Ryba nabiera przyjemnego smaku a samego łososia napewno nie trzeba reklamować.
Podaję z grillowanymi warzywami a czasem jeszcze do tej potrawy gotuję  ryż jaśminowy.
Dla mnie bomba:)


Łosoś w miodowo-musztardowej marynacie
 
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki miodu
świeże zioła, ja lubię tymianek
plasterki cytryny
 
oraz filety z łososia
warzywa do zgrillowania
( u mnie dzisiaj: cukinia, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula)
oliwa z ziołami prowansalskimi do smarowania warzyw
 
 Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Marynować łososia ok 3 godzin.
 
Mocno rozgrzewamy grillową patelnię.
Cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki a pomidorki na połówki.
Układamy na patelni i smarujemy je oliwą z ziołami, najlepiej pędzelkim.
Gdy ładnie się przypieką odwracamy na drugą stronę i ponownie smarujemy oliwą.
 
Odkładamy i grillujemy z obu stron rybę.
Podajemy na ciepło.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz