Uwielbiam ten sposób przygotowania łososia. Marynata jest słodko-kwaśno-ostra.
Ryba nabiera przyjemnego smaku a samego łososia napewno nie trzeba reklamować.
Podaję z grillowanymi warzywami a czasem jeszcze do tej potrawy gotuję ryż jaśminowy.
Dla mnie bomba:)
Łosoś w miodowo-musztardowej marynacie
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki miodu
świeże zioła, ja lubię tymianek
plasterki cytryny
oraz filety z łososia
warzywa do zgrillowania
( u mnie dzisiaj: cukinia, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula)
oliwa z ziołami prowansalskimi do smarowania warzyw
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Marynować łososia ok 3 godzin.
Mocno rozgrzewamy grillową patelnię.
Cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki a pomidorki na połówki.
Układamy na patelni i smarujemy je oliwą z ziołami, najlepiej pędzelkim.
Gdy ładnie się przypieką odwracamy na drugą stronę i ponownie smarujemy oliwą.
Odkładamy i grillujemy z obu stron rybę.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz