poniedziałek, 7 stycznia 2013

Drożdzowe paszteciki z mięsem.


Moje ulubione paszteciki do barszczu. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Barszcz ( tutaj przepis ) gotuję na wołowinię.
Zyskuje się wtedy głęboki smak zupy a mięso i grzyby wykorzystuje do pasztecików.




Paszteciki do barszczu
Ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
60g masła ( stopionego i ostudzonego)
2 żółtka
 
Rozczyn:
3 dkg świeżych drożdży
½ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
 
Przygotowujemy rozczyn: Mieszamy pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 15 min.
Przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i rozczyn. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy 10-15 min.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Farsz:
Mięso i grzyby z zupy
1 cebula
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bułka tarta

 Mięso i grzyby drobno posiekać lub zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć.
Łączymy wszystkie składniki. Zagęścić bułka tartą, doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto chwile wyrabiać, następnie rozwałkować. Wykrawać prostokąty.
Wypełnić farszem, składamy boki i zawijamy w rulon. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem.
Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach, do zrumienienia.


 

1 komentarz:

  1. Takie sztućce przypominają mi rodzinne spotkania dwadzieścia lat temu :) zdjęcia - ogromnie satysfakcjonujące wizualnie!

    OdpowiedzUsuń