Moje ulubione paszteciki do barszczu. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Barszcz ( tutaj przepis ) gotuję na wołowinię.
Zyskuje się wtedy głęboki smak zupy a mięso i grzyby wykorzystuje do pasztecików.
Paszteciki do
barszczu
Ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
60g masła ( stopionego i ostudzonego)
2 żółtka
Rozczyn:
3 dkg świeżych drożdży
3 dkg świeżych drożdży
½ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn: Mieszamy pokruszone drożdże z
ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 15 min.
Przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i rozczyn. Na końcu
dodajemy masło. Wyrabiamy 10-15 min.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy do
wyrośnięcia.
Farsz:
Mięso i grzyby z zupy
1 cebula
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bułka tarta
Mięso i grzyby z zupy
1 cebula
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bułka tarta
Łączymy wszystkie składniki. Zagęścić bułka tartą, doprawić
do smaku.
Wyrośnięte ciasto chwile wyrabiać, następnie rozwałkować.
Wykrawać prostokąty.
Wypełnić farszem, składamy boki i zawijamy w rulon. Odstawić
do wyrośnięcia na 10 min.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem.
Takie sztućce przypominają mi rodzinne spotkania dwadzieścia lat temu :) zdjęcia - ogromnie satysfakcjonujące wizualnie!
OdpowiedzUsuń