czwartek, 24 stycznia 2013

Ucierane ciasto z migdałami i klementynkami.

Przyjemnie wigotne ciasto pachnące klementynkami.  
Zrobione dla przyjaciół ze skladników z domowej spiżarki.
Ostatnio bardzo dużo pracuje i gotuje z tego co mam w domu. Nie często mi się to zdarza.
Ograniczona liczba składników zmusza do kreatywności ale daje także duża frajdę.
Sfotografowane szybko w ostatniej chwili bo znikało błyskawicznie z talerza.
Ciasto udane. Polecam:)





Ucierane ciasto z migdałami i klementynkami.
 
250 g mielonych migdałów
sok z 1 klementynki
starta skórka z 2 klementynek
200 g cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka
60 g mąki
proszku do pieczenia na czubku noża 
 
Polewa:
sok z 1 klementynki
2 łyzki cukru pudru
migdały w płatkach do posypania ciasta
 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciagle ucieramy.
Klementynki umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycinąc sok.
Łaczymy z resztą składników, dokładnie mieszamy.
Wylewamy do foremki, ja uzywam silikonowej wiec jej już nie natłuszczam.
Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach.
 
Przestudzone ciasto smarujemy polewą i obsypujemy płatkami migdałów.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz