środa, 9 stycznia 2013

Pierś z indyka z białym winem i owocami.


Połączenie soczystego mięsa, białego wina i owoców.
Indyk jest delikatnym mięsem, skłonnym do przesuszenia.
Warto zostawić je w marynacie a później upiec w folii. Będzie wtedy rozpływał się w ustach. 
Podajemy z białym winem.
 
 
Pierś z indyka faszerowana
Filet z indyka, waga ok 800 g
1 szklanka białego wina
½ szklanki soku z pomarańczy
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Mały kieliszek białego wina
1 łyżka płynnego miodu
Sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy. Dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy je na kilka godzin lub całą noc w lodówce.
 
Farsz:
 20 g moreli
50 g żurawiny
 białe wino,  sok z pomarańczy w stosunku  1:1
1 jajko
Ok. ½ szklanki mielonych orzechów
Morele kroimy w kostkę. Razem z żurawiną umieszczamy w rondelku.
 Podlewamy winem i sokiem, tak aby przykryły owoce.
Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce powinny w większości wchłonąć płyn.
Łączymy z  jajkiem i mielonymi orzechami.
 
Mięso wyciągamy z marynaty.
Szpikulcem robimy dużą dziurę na wylot, przez całą pierś indyka.
Wypełniamy ją farszem. Podlewamy winem i obsypujemy orzechami.
Pieczemy w foli ok. 50 min w 180 stopniach.
Na 15 min przed końcem pieczenia przecinamy górą część  foli.
Dopiekamy aż do zrumienienia się skórki.
 
 

4 komentarze:

  1. Bardzi ciekawy przepis. Taki dostojny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze moje podejście do mięs na słodko nadal nie jest bardzo entuzjastyczne, ale pracuję nad sobą :) bo widząc takie dania aż chce sie spróbować i zachwycić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś spróbuje i opisze niebawem

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś spróbuje ,jutro opisze jak smakowało!!

    OdpowiedzUsuń