wtorek, 22 stycznia 2013

Tarta z łososiem i szpinakiem.

Snieżka ulepiona z sypkiego śniegu wylądowała na czyiś plecach.  
Uśmiech, błysk w oku, radość z bujania się na huśtawce. 
Tarta zjedzona z przyjemnością w bardzo miłym towarzystwie:)
 
Klasyczne połączenie łososia i szpiaku, otuliłam w spodzie z żytniej tarty.
Spód wyszedł piaskowy, przyjemnie rozpuszczal sie w ustach.
Polecam:)



Tarta łososiem i szpinakiem.
 
Ciasto:
200 g mąki żytniej
100 g zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
 3 łyzki zimnej śmietanki kremówki
 
Masło siekamy z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy płaski placek. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
 
Ciasto rozwałkowujemy nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Lekko przestudzony smarujemy białkiem i wykładamy na niego farsz.
 
Farsz:
250 g świeżego łososia
sok z 1/4 cytryny
150 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
 
sos:
2 jajka
100g śmietanki kremówki
50 g startego parmezanu i trochę do posypania wierzchu tarty
 
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny.Opruszamy solą i pieprzem.
Smażymy i uważamy aby nie przesuszyć ryby. Odstawiamy.
Szpiank myjemy, siekamy.
Podsmażamy na klarowanym maśle. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pieprz.
 
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
 
Na upieczonej tarcie układamy łososnia i szpiank. Zalewamy sosem.
 Na wierzchu scieramy jeszcze trochę parmezanu.
 
Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.
 
 

4 komentarze:

  1. Tarta wygląda ślicznie, ta zieleń.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia i szpinak uwielbiam, więc tarta na pewno pyszna, robiłam niedawno z łososiem i mozzarellą(kuchnia lidla), również pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z lepszych połączeń jakie można sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń