niedziela, 5 maja 2013

Tarta z musem jabłkowym.

Na zakończenie długiego weekendu coś fajnego do kawy.
Tarta z domowym musem jabłkowym i dobra kawa wypita na ogrodzie.
Naprawdę wypoczęłam przez te parę dni :)



 
Tarta z musem jabłkowym
 
Ciasto:
półtora szklanki mąki krupczatki
3/4 kostki zimnego masła
1/3 kubka ( kubek ma 200 ml) śmietanki
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel aromatu cytrynowego
 
500 g musu jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
cynamon
 
 Siekamy masło z mąką, dodajemy żółtko i śmietankę.Szybko zagniatamy kule.
Robimy płaski placek, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

Zwykłą foremkę smarujemy masłem-ja używam silikonowych foremek wiec ich już nie natłuszczam.
Ciasto dzielimy. 3/4 ciasta rozwałkowujemy a pozostałe zostawiamy i ścieramy na tarce, przykrywająć mus jabłkowy.
Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy formę i nakłuwamy spód widelcem.
 
Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach, aż do zrumienienia.
Po ostudzeniu, smarujemy białkiem i wykładamy mus.

500 g musu jabłkowy- możemy użyć kupnego ale najlepszy jest z własnej produkcji ( przepis na mus)
 
Na upieczony spód tarty i posmarowany białkiem nakładamy mus. Na wierzch scieramy na tarce pozostałe ciasto oraz sypiemy 2 łyżki brązowego cukru i cynamon.
Pieczemy 20 min w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. 1/3 śmietanki? Mogłabyś rozwinąć? 1/3 szklanki czy jedna trzecia kubka smietanki? Rozumiem ze jak smietanka to 30 %?

    OdpowiedzUsuń