wtorek, 28 maja 2013

Tarta z fetą i konfiturą z czerwonej cebuli.

Fajny pomysł na wykorzystanie konfitury z czerwonej cebuli o której pisałam jakiś czas temu.
Nadzienie jest słodko-słone i wszystkim gościom bardzo smakowało.
Sama byłam pod wrażeniem,że przy tych kilku składnikach wyszła taka pyszna tarta.
Pomysł pochodzi z rewelacyjnej książki Annabel Langbein " Kuchnia w stylu wolnym".



Tarta z fetą i konfiturą z czerwonej cebuli.
 
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
3 łyzki zimnej wody
szczypta soli
 
Siekamy masło z mąką i solą. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy.
Formujemy płaski placek, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
 
oraz
1 szklanka konfitury z czerwonej cebuli ( przepis)
100 g sera feta
świeży tymianek
 
Ciasto rozwałkowujemy.
Smarujemy konfiturą z cebuli, pozostawiawiając wolny brzeg, ok. 4 cm.
Cebulę posypujemy fetą i świeżym tymiankiem.
Zwijamy brzegi ciasta, częsciowo przykrywając nadzienie.
Pieczemy ok.45 min w 180 stopniach.
 
 

1 komentarz:

  1. Świetne zestawienie smaków, taka konfiturę uwielbiam, choć nigdy jej nie robiłem do słoika...

    OdpowiedzUsuń