piątek, 3 maja 2013

Pizza na cienkim spodzie.

Minimum wysiłku, maksimum smaku i to koniecznie na cienkim spodzie.
Pizza, jedno z ulubionych dań mojej dziewczynki. Sama dobiera składniki i wałkuje ciasto.
Z apetytem później zajada i woła o dokładkę.
Za każdym razem woła: "Spróbuj, to najlepsza pizza jaką zrobiłam" :)

 
Pizza na cienkim spodzie
Ciasto:
100 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
7 g suchych drożdzy
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
140 g ciepłej wody
 
Łączymy drożdze z połową ciepłej wody oraz cukrem. Odstawiamy na 10 min.
Obie mąki łączę z zaczynem z drożdzy oraz solą i pozostałą wodą.
Wyrabiam elestyczne ciasto.
Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze chwile wyrabiam.
 Ciasto odstawiam pod przykryciem na ok. 2 godzin.
 
Sos:
1 puszka pomidorów
oliwa z oliwek, oregano, sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
Pomidory zagotowuje zresztą składników, miksuję na gładko.
 
Dodatki:
mozzarella, szynka dojrzewająca, czarne oliwki, cukinia
 
Ciasto dzielę na dwie części, wyrabiam i cienko rozwałkowuję.
Podsypuje mąką i układam na kamieniu do pizzy.
Smaruję sosem.
Dekoruję dodatkami i zapiekam 10-12 min w 240 stopniach.
Podaję ze świeżą rukolą.
Mniam:)
 
 


2 komentarze:

  1. Ciekawe ciasto z krupczatką, chętnie wypróbuję. Domowa pizza, a szczególnie taka z kamienia to danie, do którego mogę wracać bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, chętnie bym teraz wciągnęła taką aptyczną pizze, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń