poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Smaki dzieciństwa: ryż z jabłkiem i cynamonem.


Kolejne pokolenie jest fanem tego starego deseu. Moja córka wprost go uwielbia.
Zmodyfikowałam przepis i wyszedł jeszcze lepszy niż zapamiętałam z dzieciństwa.
Ryż gotuję w tłoczonym soku jabłkowym i traktuje je podobnie jak risotto.
Smak jest niebiański. Ważne aby ryż się nie rozgotował tylko był otulony w kremowym sosie.
Do pełni szczęścia potrzebuję tylko dużej dawki cynamonu.
Polecam:)


Ryż z jabłkiem i cynamonem
100 g ryżu, najlepiej do risotto
150-200 ml tłoczonego soku jabłkowego
1- 2 jabłka, obrane i starte na tarce
cynamon
1 łyżka brązowego cukru-opcjonalnie
30-50 ml śmietanki kremówki
 
Sypki ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę mieszamy.
Podlewamy połową soku i czekamy aż go wchłonie.
Dodajemy starte na tarce jabłko oraz resztę soku. 
Po wchłonięciu dodajemy śmietankę oraz cynamon.
W razie potrzeby dodajemy cukier oraz śmietankę.
Ważne aby konsystencja była kremowa.
 

3 komentarze:

  1. tak, to danie pachnie i smakuje beztroskimi latami dzieciństwa, ach :-) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Może to nie mój smak dzieciństwa, ale lat szkolnych - jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pyszota. Taki najprostszy, słodziutki z jabłkiem. Chcę!;)

    OdpowiedzUsuń