sobota, 6 kwietnia 2013

Chrupiąca granola.

Bardzo lubię połączenie aksamitnego smaku jogurtu z chrupkością granoli.
Do tego świeże, słodkie owoce... Czy wiosna wreszcie do nas przyjdzie??
A z nią sezonowe warzywa i owoce? Tracę już cierpliwość.


Chrupiąca granola.
 
100 g masła
25g oleju rzepakowego
100 ml płynnego miodu
50 ml wody
 
300 g platków owsianych
100 g ziaren słonecznika
50 g ziaren sezamu
50 g pestek dyni
30 g płatków migdałów
30 g wiórków kokosowych
cynamon
 
200 g suszonych owoców( np.żurawiny, moreli, rodzynek)
 
Masło, oliwę, miód i wodę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu.
W misce mieszamy płatki owsiane z resztą składników (oprócz suszonych owoców).
Zalewamy je płynną miodową emulsją. Całość mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy 45 min w 160 stopniach, często mieszając.
Po wyjęciu z pieca dokładamy posiekane suszone owoce.
Dodajemy do porannego jourtu z owocami lub jako posypkę do zapiekanych owoców.
 




1 komentarz:

  1. Ta granola wygląda jak pachnąca esencja wszystkich pór roku :) uzyskana z tego, co w każdej z nich najlepsze!

    OdpowiedzUsuń