czwartek, 23 maja 2013

Krem z białych szparagów z migdałami.

Wczoraj udało mi się wyrwać wczesniej z pracy i pojechać na ryneczek.
Po opowieściach mojego kucharza o kremie ze szparagów, musiałam je kupić.

Zupa wyszła rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie:)


Krem z białych szparagów z migdałami.
1 pęczek białych szparagów
woda( ew. bulion warzywny) + mleko w proporcji 1:1
szalotka
sól, cukier, biały pieprz
sok z ok. 1/2 cytryny
migdały
Szparagi obieramy, odkrawamy zdrewniałe końce.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno siekamy. Podsmażamy na klarowanym maśle.
Dodajemy szparagi, chwilę smażymy.
Podlewamy wodą i mlekiem aby przykryć szparagi.
Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Głowki szparagów wyciągamy i zostawiamy do dekoracji.
Resztę miksujemy na gładko.
Ponownie wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Doprawiamy ponownie do smaku.
Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Zupę dekorujemy gówkami szparagów i migdałami.



2 komentarze:

  1. Następnym razem dodam z pewnością migdały, bo mnie zaciekawiły. Krem ze szparagów to jeden z moich ulubionych kremów.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda!
    migdały ciekawy zapewne dodają posmak. koniecznie to muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń