niedziela, 23 grudnia 2012

Warstwowe śledzie pod buraczkiem.


Doskonała przystawka dla wszystkich,  którzy przepadają za  śledziami.
Warto zrobić porcje dla każdego. Pięknie się wtedy prezentuje na talerzu.
Jest to obowiązkowa  pozycja w moim domu na święta.
 
Szczególnie męska część rodziny na nią czeka.
Podałam proporcję składników na 4 osoby.
 
 
Śledzie pod buraczkiem
30 dkg śledzi- matjasów(w mocno słonej zalewie)
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
 
3 ziemniaki, ugotowane
 
2 pieczone buraki
 
Sos: ½ szklanki majonezu łączymy z  ½ szklanki gęstego jogurtu 
Świeży koperek
 
Składniki przygotowujemy  osobno a następnie układamy je warstwami.
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2 godzin. Kilkakrotnie zmieniamy wodę.
Wymoczone śledzie kroimy w 1 cm paski. Jajka kroimy w grubszą kostkę.
Cebulę w drobną kostkę i przelewamy na sitku wrzątkiem.
 
 Ziemniaki i buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki odciskamy z nadmiaru soku.
Koperek drobno kroimy.
 
Każdą warstwę solimy i posypujemy pieprzem z  wyjątkiem warstwy ze śledziami.
Tyle wstępu, teraz układamy warstwy:
1.Zaczynamy od śledzi
2.Następnie cebula
3. Przykrywamy warstwą  sosu majonezowego
4. Dodajemy przetarte buraki  i warstwę sosu
5.Następnie ziemniaki  i warstwę sosu
8. Pokrojone jajka a przed podaniem…
9. Warstwę świeżego koperku.

 
 

2 komentarze:

  1. danie wygląda bardzo ciekawie, aczkolwiek ja śledzie zastąpiłabym inną rybą. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się bardzo elegancko!
    pozdrawiam świątecznie :]

    OdpowiedzUsuń