Doskonała przystawka dla wszystkich, którzy przepadają za śledziami.
Warto zrobić porcje dla każdego. Pięknie się wtedy
prezentuje na talerzu.
Jest to obowiązkowa
pozycja w moim domu na święta.
Szczególnie męska część rodziny na nią
czeka.
Podałam proporcję składników na 4 osoby.
Śledzie pod
buraczkiem
30 dkg śledzi- matjasów(w mocno słonej zalewie)
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
3 ziemniaki, ugotowane
2 pieczone buraki
Sos: ½ szklanki majonezu łączymy z ½ szklanki gęstego jogurtu
Świeży koperek
Składniki przygotowujemy
osobno a następnie układamy je warstwami.
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2 godzin. Kilkakrotnie
zmieniamy wodę.
Wymoczone śledzie kroimy w 1 cm paski. Jajka kroimy w
grubszą kostkę.
Cebulę w drobną kostkę i przelewamy na sitku wrzątkiem.
Ziemniaki i buraki ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Buraczki odciskamy z nadmiaru soku.
Koperek drobno kroimy.
Każdą warstwę solimy i posypujemy pieprzem z wyjątkiem warstwy ze śledziami.
Tyle wstępu, teraz układamy warstwy:
1.Zaczynamy od śledzi
2.Następnie cebula
3. Przykrywamy warstwą sosu majonezowego
4. Dodajemy przetarte buraki
i warstwę sosu
5.Następnie ziemniaki
i warstwę sosu
8. Pokrojone jajka a przed podaniem…
9. Warstwę świeżego koperku.
danie wygląda bardzo ciekawie, aczkolwiek ja śledzie zastąpiłabym inną rybą. :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie :]