czwartek, 13 grudnia 2012

Pstrąg w pierniku.


Ryba w korzennych przyprawach z czerwonym winem jest intrygująca. 
 Smak wina łączy się z przyprawami tworząc wyszukany sos.   




Pstrąg w pierniku w winnym sosie.
2 filety z pstrąga ( po 250 g każdy)
Sok z ¼ cytryny
Sól, pieprz
200 ml czerwonego wina
100 g pierników( bez polewy)
40 g rodzynek
30 g daktyli
20 g żurawiny
Szczypta cynamonu
Bakalie moczymy w winie. Odstawiamy na ok.30 min.
 Naczynie do zapiekania natłuszczamy. Rybę solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pierniki kruszymy.  Podlewamy rybę  winem z bakaliami, posypujemy piernikiem i szczypta cynamonu.
Pieczemy  ok. 15 min w 180 stopniach.







1 komentarz:

  1. Uwielbiam przyprawy korzenne w każdej postaci, ostatnie zdjęcie jest przecudne, piękny motyw na serwetce!

    OdpowiedzUsuń