Ryba w korzennych przyprawach z czerwonym winem jest
intrygująca.
Smak wina łączy się z
przyprawami tworząc wyszukany sos.
Pstrąg w pierniku
w winnym sosie.
2 filety z pstrąga ( po 250 g każdy)
Sok z ¼ cytryny
Sól, pieprz
200 ml czerwonego wina
100 g pierników( bez polewy)
40 g rodzynek
30 g daktyli
20 g żurawiny
Szczypta cynamonu
Bakalie moczymy w winie. Odstawiamy na ok.30 min.
Naczynie do
zapiekania natłuszczamy. Rybę solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z
cytryny.
Pierniki kruszymy.
Podlewamy rybę winem z bakaliami,
posypujemy piernikiem i szczypta cynamonu.
Pieczemy ok. 15 min w
180 stopniach.
Uwielbiam przyprawy korzenne w każdej postaci, ostatnie zdjęcie jest przecudne, piękny motyw na serwetce!
OdpowiedzUsuń