Taką kapustę często robię w domu.
Jako wielka miłośniczka
tart, postanowiłam połączyć je w jedną całość. Wyszła naprawdę dobra.
Kruchy
słonawy spód i przyjemnie kwaskowa kapusta z grzybami.
Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Do pełni szczęścia brakuje tylko kubeczka z gorącym barszczem.
Pie z kiszonej
kapusty
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
1 żółtko
150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
3 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Oraz
1 białko po posmarowania upieczonych spodów
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy
płaski placek , owijamy folia i chłodzimy w lodówce ok.30 min.
Ciasto dzielimy. Zostawiając trochę ciasta na późniejsze
wykonanie z niego kratki.
Większą część ciasta rozwałkowujemy. Głęboką formę smarujemy
masłem i oprószamy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na średnicę większą niż foremka i
wylepiamy nią ciasto.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min, aż do zrumienienia.
Po przestygnięciu smarujemy cienką warstwą białka.
Z pozostałego ciasta robimy kratkę. Surową układamy na
farszu.
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
6 łyżek oliwy
15 ziaren jałowca
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 liść laurowy
½ szklanki białego wytrawnego wina
Kapustę kroimy. W moździerzu ucieramy ziarna jałowca oraz
nasiona kopru.
Kapustę gotujemy na małym ogniu. Podlewamy oliwą, dodajemy grzyby i przyprawy .
Wino dodajemy stopniowo. Kapustę gotujemy ok. godziny,
mieszając od czasu do czasu.
Płyn w większości należy odparować.
Na upieczony spód wykładamy kapustę. Na wierzch układamy kratkę z ciasta.
Smarujemy ją żółtkiem. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
Ciekawa alternatywa dla barszczowych pasztecikow. Na pewno sie z barszczem polubi :)
OdpowiedzUsuń