piątek, 21 grudnia 2012

Pie z kiszoną kapustą.


Taką kapustę często robię w domu.
 Jako wielka miłośniczka tart, postanowiłam połączyć je w jedną całość. Wyszła naprawdę dobra.
Kruchy słonawy spód i przyjemnie kwaskowa kapusta z grzybami.
 
 
Można ją przygotować wcześniej.



Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Do pełni szczęścia brakuje tylko kubeczka z gorącym barszczem.
 
 
Pie z kiszonej kapusty
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
1 żółtko
150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
3 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Oraz
 1 białko po posmarowania upieczonych spodów
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy płaski placek , owijamy folia i chłodzimy w lodówce ok.30 min.
Ciasto dzielimy. Zostawiając trochę ciasta na późniejsze wykonanie z niego kratki.
Większą część ciasta rozwałkowujemy. Głęboką formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na średnicę większą niż foremka i wylepiamy nią ciasto.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min, aż do zrumienienia.
Po przestygnięciu smarujemy cienką warstwą białka.
Z pozostałego ciasta robimy kratkę. Surową układamy na farszu.
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
6 łyżek oliwy
15 ziaren jałowca
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 liść laurowy
½ szklanki białego wytrawnego wina
Kapustę kroimy. W moździerzu ucieramy ziarna jałowca oraz nasiona kopru.
Kapustę gotujemy na małym ogniu. Podlewamy oliwą,  dodajemy grzyby i  przyprawy .
Wino dodajemy stopniowo. Kapustę gotujemy ok. godziny, mieszając od czasu do czasu.
Płyn w większości należy odparować.
Na upieczony spód wykładamy kapustę. Na wierzch  układamy kratkę z ciasta.
Smarujemy ją żółtkiem. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.




1 komentarz:

  1. Ciekawa alternatywa dla barszczowych pasztecikow. Na pewno sie z barszczem polubi :)

    OdpowiedzUsuń