Nie jestem największą fanką cebuli ale zimną dobra cebulowa to jest to.
Wolno duszona w białym winie nabiera głębi, smaku i niesamowitego aromatu.
Najlepiej lubię ją podana z grillowaną bagietką i ciągnącym serem.
Zupa cebulowa z grzankami
5-6 dużych cebul
1 łyżeczka brązowego cukru
250-300 ml białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
700 ml bulionu
sól, pieprz, tymianek
oraz
starty ser ( u mnie dziś ostry cheddar)
kromki bagietki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na łyżce klarowanego masła smażymy cebulę z cukrem. Często mieszamy.
Gdy będzie miała karmelowy kolor, podlewamy stopniowo winem.
Dusimy ok. 50 min.
Na sam koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek i tymianek.
Do gorącego bulionu przekładamy duszoną cebulę.
Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 min.
Bagietkę kroimy w plastry.
W małych naczyniach do zapiekania, wlewamy porcje zupy.
Do gorącej zupy wkładamy małą garść sera.
Przykrywamy bagietką i ponownie sypiemy serem oraz tymiankiem.
Zapiekamy pod grillem, aż ser się stopi.
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDzieki:)
OdpowiedzUsuń