poniedziałek, 3 lutego 2014

Czekoladowiec z domowymi powidłami


Najbardziej ze wszystkich przetworów lubię robić powidła. 
Zapach, który się unosi jest wspaniały.
Kuchnia pachnie jak u mojej babci. Po nastawieniu na małutki ogień wymagają mało uwagi. 

I jeszcze to mieszanie drewnianą łyżką jest bardzo kojące. Płynne, koliste ruchy wprowadzają mnie prawie w stan medytacji. Przyznaję się co roku robię ich za dużo. 

Coś za coś- terapia za górę słokiów;)

Powidła wykorzystuję do ciast, pierników, do niedzielnych omletów albo na drugie śniadanie do kanapek z razowym chlebem.

Dziś proponuję pyszne czekoladowe z najlepszymi domowymi powidłami.

Miłego dnia:)





Czekoladowiec z domowymi powidłami

250 g masła
1/2 szklanki ciemnego cukru muscavado
1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki powideł śliwkowych oraz ok. 1/2 słoika do przełożenia ciasta
1/2 szklanki ciepłej wody
5 łyżek kakao

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %

3 jajka, oddzielamy żółtka od białek


Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dadajemy cukry, powidła, kakao i wodę.
Podgrzewamy do połączenia składników, często mieszamy.
Odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Łączymy z masą z patelni, rozpuszczoną czekoladą i żółtkami.

Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą.

Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
Studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłami.


1 komentarz: