środa, 19 lutego 2014

Ratatuj! czyli pieczone warzywa w pomidorach

Lubię zapach pieczonych warzyw.
Łącze je z kozim serem, czasem z kaszą jaglaną a zdarza się też, że z bagietką. 
Maczam ją w sosie pomidorowym i najczęściej wtedy czytam ;)

Dzisiejsze warzywa zainspirowały mnie po obejrzeniu filmu "Ratatuj". 
Pełna humoru i dobrych smaków opowieść o szczurku, który uwielbiał gotować.
Ba! został nawet szefem paryskiej restauracji.

Ja wracam do niego co jakiś czas.
 I ciągle oglądam go z zachwytem ;)







Ratatouille/ Ratatuj

1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka
1 puszka pomidorów
1 szalotka
2 ząbki czosnku
tymianek, oregano, sól i pieprz
oliwa z oliwek

Szalotkę drobno kroimy. Podsmażamy ja na oleju ( u mnie olej z pestek winogron).
Po chwili dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Wylewamy pomidory, doprawiamy.
Smażymy na średnim ogniu ok. 8 min.

Warzywa kroimy jak najcieniej.
W naczyniu do zapiekania wylewamy sos pomidorowy.
Na nim układamy na przemian warzywa.  
Dekorujemy pokrojoną papryką i podlewamy oliwą

Pieczemy 30 min w 180 stopniach, pod przykryciem.

Możemy podać z kaszą jaglaną i kozim serem.
 Kieliszek białego wina wspaniale się tutaj komponuje;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz