Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą.
Mus jest bardzo prosty do zrobienia i bez jajek.
Wiem, że niektórzy mają opory przed surowymi białkami w musie.
Deser wychodzi aksamitny, możemy go zostawić w lodówce przez 2-3 dni.
Z podanej porcji wychodzą dwie porcje musu.
Mus czekoladowo-pomarańczowy
100 g gorzkiej czekolady 70 %
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
starta skórka z pomarańczy, sparzona
kawałek gorzkiej czekolady do starcia
Śmietankę i cukier doprowadzamy do wrzenia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i zalewamy śmietanką.
Mieszamy aż do połączenia składników.
Odstawiamy do ostudzenia a później przekładamy do lodówki na ok godzinę.
Bardzo zimną masę ubijamy razem z likierem pomarańczowym.
Najlepiej ubić mikserem, końcówką do białek.
Ubijamy na puszystą masę.
Przed podaniem dekorujmy startą czekoladą i skórką z pomarańczy.
Jaką ja mam słabość do musów...
OdpowiedzUsuń