Ekspresowy obiad.
Przed wyjściem z pracy rozmrażam rybę.
Później w czasie gdy przygotowuje warzywa lub surówkę a rybę marynuję w soku z cytryny.
Dodatek gotowanych na parze warzyw bardzo mi smakuje.
Szczególnie gdy do gorących dodam masło z ziołami.
Pycha!
Ryba w migdałach
filety z mintaja, rozmrożone i osuszone
sok z cytryny
kilka łyżek mąki pszennej
1 jajko
płatki migdałów
sól, pieprz
klarowane masło do smażenia
Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy oraz dodajemy pieprz.
Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Łączymy mąkę z migdałami.
Rybę obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w płatkach migdałów.
Smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu odsączmy na papierowym ręczniku.
Podajemy z surówką lub gotowanymi na parze warzywami.
ja tak zawsze robię kurczaka :) pycha!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie płatków migdałowych jako panierki.
OdpowiedzUsuńW migdałach robiłam już kurczaka oraz schab. Ryba jeszcze przede mną. Ale muszę Ci powiedzieć, że ten obiad wygląda bardzo apetycznie. Normalnie zgłodniałam na jego widok :)
OdpowiedzUsuńtakie proste obiady smakują mi najbardziej :) do tego są pełne zdrowia! fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń