czwartek, 30 stycznia 2014

Zupa cebulowa z grzankami

Nie jestem największą fanką cebuli ale zimną dobra cebulowa to jest to.

Wolno duszona w białym winie nabiera głębi, smaku i niesamowitego aromatu.
Najlepiej lubię ją podana z grillowaną bagietką i ciągnącym serem.



 Zupa cebulowa z grzankami

5-6 dużych cebul
1 łyżeczka brązowego cukru
250-300 ml białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku 
700 ml bulionu
sól, pieprz, tymianek

oraz

starty ser ( u mnie dziś ostry cheddar) 
kromki bagietki


Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na łyżce klarowanego masła smażymy cebulę z cukrem. Często mieszamy.

Gdy będzie miała karmelowy kolor, podlewamy stopniowo winem.
Dusimy ok. 50 min.
Na sam koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek i tymianek.

Do gorącego bulionu przekładamy duszoną cebulę.
Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 min.

Bagietkę kroimy w plastry. 
W małych naczyniach do zapiekania, wlewamy porcje zupy.

Do gorącej zupy wkładamy małą garść sera.
Przykrywamy bagietką i ponownie sypiemy serem oraz tymiankiem.
Zapiekamy pod grillem, aż ser się stopi.






2 komentarze: