środa, 8 stycznia 2014

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą. 

Mus jest bardzo prosty do zrobienia i bez jajek.
Wiem, że niektórzy mają opory przed surowymi białkami w musie. 

Deser wychodzi aksamitny, możemy go zostawić w lodówce przez 2-3 dni.
Z podanej porcji wychodzą dwie porcje musu.



Mus czekoladowo-pomarańczowy

100 g gorzkiej czekolady 70 %
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
starta skórka z pomarańczy, sparzona
kawałek gorzkiej czekolady do starcia

Śmietankę i cukier doprowadzamy do wrzenia.
 Czekoladę łamiemy na małe kawałki i zalewamy śmietanką.
Mieszamy aż do połączenia składników. 
Odstawiamy do ostudzenia a później przekładamy do lodówki na ok godzinę.

Bardzo zimną masę ubijamy razem z likierem pomarańczowym. 
Najlepiej ubić mikserem, końcówką do białek. 
Ubijamy na puszystą masę.

Przed podaniem dekorujmy startą czekoladą i skórką z pomarańczy.





1 komentarz: